środa, 18 lipca 2012

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ I KASZĄ GRYCZANĄ


Przepis na 2-3 porcje

Czas przygotowania: 40 min   Poziom trudności: łatwy

Składniki:

2-3 paczki kaszy gryczanej
1 średniej wielkości czerwona papryka
40dag łopatki wieprzowej / schabu wieprzowego
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
maggi / kostka knorr pieczeniowa
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
natka pietruszki


Przygotowanie

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Paprykę myjemy, kroimy w paski i dorzucamy do mięsa. Kiedy papryka zmięknie a mięso się podsmaży dorzucamy na patelnię pokrojoną cebulkę. Smażymy chwilę razem i zalewamy wodą wymieszaną z maggi/ kostką pieczeniową. Wszystko dusimy na małym ogniu ok 15 min. Doprawiamy do smaku. Na koniec możemy zaciągnąć gulasz mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w pół szkl wody i podgotować tak by mąka się przegotowała. Kaszę wysypujemy na talerz polewamy gulaszem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

**Najlepszym dodatkiem do gulaszu są buraczki ćwikłowe, ogórki konserwowe i kiszone oraz pikle**

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz